top of page
Zoeken
  • Christiaan Vermaas

Meer zichtbaarheid voor de zorg

Ik vind dat wij als zorgverleners vaker ook onze verantwoordelijkheid moeten pakken buiten de muren van het ziekenhuis. Gezondheidszorg is alomvattend en gezondheid is iets wat iedereen in de samenleving treft zowel binnen als buiten de muren van het ziekenhuis.


Als zorgverlener vind ik het belangrijk ook buiten de muren van het ziekenhuis zichtbaarheid te creëren voor ons vakgebied. Door dit te doen, krijgen mensen een beter begrip van zorg en verkleinen we de kloof tussen de medisch wetenschappelijke wereld en de burgers.


Zo kunnen we ons meer richten op de verschuiving van ziekenzorg naar proactieve gezondheidsbevordering.


Dit versterkt naar mijn mening ook de vertrouwensband tussen patiënt en zorgverlener en zorgt dat we meer impact kunnen creëren en daarnaast desinformatie de kop indrukken. Daarnaast geloof ik dat vertrouwen bij de patiënt en inzicht in het zorgsysteem leidt tot betere therapietrouw.


Daarnaast vind ik dat we in een van de mooiste vakgebieden werken die er is en waarom zouden we daar af en toe niet wat meer aandacht voor vragen. Zeker nu de zorg onder druk staat en de uitstroom van personeel hoog is.


De recente berichtgeving in kranten over de slechte secundaire arbeidsvoorwaarden en de vele (administratieve) neventaken in zowel de eerste als de tweede lijn hebben het zorgprobleem nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt.


Ik vind dat we dit bij de wortel moeten aanpakken en mensen weer enthousiast moeten maken voor de zorg en zorgverleners waar nodig moeten ondersteunen.


Dit is een vicieuze cirkel die alleen wij kunnen kantelen door als zorgverleners meer naar buiten te treden en op te komen voor zowel onze belangen als de belangen van de patiënt, want uiteindelijk is dit ook in het belang van het ministerie van VWS in het waarborgen van de kwaliteit van onze huidige zorg.


Als we het tekort aan personeel tegen willen gaan, zullen we meer personeel moeten werven en het werkplezier moeten vergroten.


Een van de belangrijkste manieren om mensen te enthousiasmeren de zorg in te gaan, is als wij zorgverleners, vanuit een oprechte oproep van ons laten horen, uitdragen en laten zien hoe mooi het is om in de zorg te werken, hoe mooi het is om wat voor een ander te betekenen.


Er zijn naar mijn mening weinig vakken die zoveel betekenis geven als werken in de gezondheidszorg. We staan mensen bij in het meest kwetsbare moment van hun leven en dat maakt mijn werk heel zingevend.


Via 2Med4U hoop ik middels patiënteninstructievideo’s en presentaties bij te dragen aan de zichtbaarheid van de gezondheidszorg. Op deze manier hoop ik patiënten beter te informeren over hun behandeling en zorgverleners in spe via beeld te laten beleven hoe het is om in de zorg te werken. Ondersteun jij deze missie, laat dan gerust een berichtje achter ter inspiratie.




9 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page