top of page
Zoeken
  • Christiaan Vermaas

Leefstijl, het ondergeschoven kindje in de gezondheidszorg

Sporten en bewegen is enorm belangrijk. Dit blijkt wel uit de vele onderzoeken die hebben laten zien dat voldoende beweging de kans op hart- en vaatziekten met 20 tot 30% verlaagd.


Ondanks deze kennis is het aantal mensen met overgewicht de laatste jaren gestegen tot schrikbarende hoogtes. Volgens het RIVM heeft 50% van de Nederlandse volwassenen te kampen met overgewicht.


Zelf vind ik dit een belangrijk aandachtspunt voor alle zorgverleners. Willen we namelijk een kostenreductie bewerkstelligen en de druk op de zorg verminderen, dan is de transitie van ziekenzorg naar proactieve gezondheidsbevordering enorm belangrijk.


Preventie is naar mijn mening hierin de oplossing om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden. En juist hier is nog weinig aandacht voor binnen de geneeskunde. We zijn gericht op genezing en daarbij blijft leefstijl veelal onbesproken binnen de spreekkamer.


Zorgverleners schrijven patiënten met hart- en vaatziekten en andere leefstijl gerelateerde ziektes zoals obesitas eerder een pilletje voor om het cholesterol te verlagen dan dat ze leefstijladviezen geven.


Vaak vanuit gemak en tijdsdruk of omdat we denken dat patiënten echt wel weten dat leefstijl de oorzaak is van hun problemen. Iets waarvan sommige patiënten echt niet altijd op de hoogte zijn.


En hoe makkelijk is het eigenlijk om tegen een patiënt te zeggen, we kunnen nog even wachten met een pilletje als u mij beloofd hard te gaan sporten en af te vallen en dan prikken we over een aantal maanden opnieuw u cholesterol.


Hierbij zijn we ons vaak niet bewust dat sporten en leefstijl voor mensen met pre-diabetes net het verschil kan zijn tussen een normaal of te hoog bloedsuikergehalte. Mijn punt is sporten en bewegen is belangrijk, voor iedereen in de maatschappij, maar ook voor ons als zorgverleners. Door de focus te verleggen naar preventieve zorg kunnen we leefstijl gerelateerde ziekten terugdringen.


Beweging is iets wat we al vroeg in de ontwikkeling moeten stimuleren, zodat kinderen gezond opgroeien. Vandaar dat ik heb meegewerkt aan de webserie van het Sophia Kinderziekenhuis, waarin gezonde leefstijl en beweging onder kinderen gestimuleerd wordt. De video is binnenkort te zien op het YouTube kanaal van Sophia Media.


Daarnaast roep ik iedereen op zijn of haar broertje/zusje, oom/tante of buurman/buurvrouw te stimuleren meer te bewegen, want alleen samen kunnen we zorgen voor een gezondere samenleving. En sommige mensen hebben net dat extra zetje nodig die jij kan geven.






16 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page