top of page
Zoeken
  • Christiaan Vermaas

Hoe red je jouw collega?

Weet jij wat je moet doen bij een medische noodsituatie op straat of op de werkvloer?

 

Per jaar krijgen ongeveer 17000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Deze mensen zijn aangewezen op de hulp van omstanders en burgerhulpverleners gedurende de eerste minuten.

 

En deze eerste minuten zijn cruciaal, want na 5 minuten zonder hartslag treedt er al onherstelbare schade op aan de hersenen. Voor deze mensen kan jouw hulp dus van levensbelang zijn.

 

De enige kans op overleving is als omstanders zoals jij snel hulp bieden, 112 bellen, starten met reanimeren en het slachtoffer behandelen met een AED.

 

Het bellen van 112 is noodzakelijk, maar hierbij mag geen vertraging optreden in het opstarten van de reanimatie volgens het BLS oftewel Basic Life Support principe. De gemiddelde aanrijtijd van ambulances in Nederland is namelijk 10 minuten. 10 minuten die een patiënt met een hartstilstand niet heeft.

 

Onderdeel van de BLS is het geven van 30 borstcompressies, 2 mond-op mondbeademingen en het gebruik van de AED.

 

Uit recent onderzoek blijkt dat van de patiënten die vóór de komst van de ambulance waren gedefibrilleerd, maar liefst 44,5 procent een maand later nog leefde, vergeleken met slechts 18,8 procent wanneer er geen AED aan te pas was gekomen. De AED redt dus levens. Het zo vroeg mogelijk aansluiten ervan op de patiënt is dus het belangrijkste wat jij als omstander kunt doen.

 

Over al deze informatie mocht ik afgelopen week een lezing geven bij Marel. Dank voor jullie interesse. Wil jij nu ook dat jouw personeel meer over het handelen in noodsituaties op de werkvloer te weten komt, stuur me een berichtje via info@2med4u.nl




AED voor reanimatie om het overlijden van patiënten met een hartstilstand te verkleinen
AED voor reanimatie

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page