top of page
Zoeken
  • Christiaan Vermaas

Digitalisering in de zorg is cruciaal om de huidige kwaliteit van zorg te behouden

Je hebt het ongetwijfeld wel voorbij zien komen. De zorg staat enorm onder druk. Personeelstekorten, lange wachtlijsten en burn-outs onder zorgpersoneel. Het valt niet meer te ontkennen. De gezondheidszorg moet hervormen, willen we de huidige kwaliteit van zorg kunnen waarborgen.

 

Gelukkig staat de technologie niet stil en zijn er veel mogelijkheden waarmee we zowel patiënt als zorgverlener kunnen ondersteunen. Een van die mogelijkheden is optimaal gebruik te maken van digitale communicatie middels telemonitoring en informatievideo’s.

 

Zeker in het huidige digitale tijdperk is het belangrijk dat ziekenhuizen inspelen op de informatiebehoeften van patiënten.

 

Een vakgebied wat zich daar bij uitstek voor leent is dermatologie. Een groot gedeelte van de diagnostiek vindt plaats op basis van visuele inspectie van de huid. Foto- en videokwaliteit zijn de afgelopen jaren immens verbeterd, waardoor zo goed als elke huidafwijking met een foto of video beoordeeld kan worden. Dit levert een hoop tijdswinst op voor de patiënt evenals voor de zorgverlener.

 

Niet in de minste plaats, omdat huidkanker de snelst groeiende vorm van kanker is die minimaal 1 op de 5 personen in Nederland raakt. Dit aantal zal door de vergrijzing nog meer toenemen. Met als gevolg dat niet elke patiënt in de toekomst binnen afzienbare tijd door een dermatoloog gezien kan worden, mits we geen gebruik maken van digitale innovatie.

 

Mohs micrografische chirurgie is een relatief nieuwe operatiemethode om bepaalde vormen van huidkanker weg te snijden. Als de huidkanker is weggesneden wordt er direct onder de microscoop gekeken of alle huidkankercellen verwijderd zijn. Op deze manier wordt het onnodig verwijderen van gezond weefsel of een tweede operatie voorkomen.

 

Een relatief eenvoudige ingreep, maar wel beangstigend voor de patiënt. Mijn doel als dokter is altijd om de angst van patiënten rondom een ingreep weg te nemen. Iets wat mij daarbij helpt is het visualiseren van een ingreep. Dit kan met behulp van een foto of tekening.

 

Laat ik alleen nu net geen goede tekenaar zijn en vaak niet de tijd te hebben om tijdens werktijd mijn tekenvaardigheden te verbeteren. Waar ik wel tijd voor heb, is naast mijn werktijden in het ziekenhuis uitlegvideo’s voor patiënten te maken met als doel de zorg dichterbij de patiënt te brengen.

 

In deze video’s leg ik samen met specialisten stap voor stap uit wat een patiënt kan verwachten voor en na de ingreep. Ik merkte dat patiënten behoefte hadden aan meer toelichting en dat is ook de belangrijkste reden dat ik destijds met 2MED4U gestart ben.

 

Patiënten willen informatie tot zich nemen op een rustig moment in een vertrouwde omgeving. 20% van de informatie die verteld wordt in de spreekkamer wordt opgeslagen in ons geheugen. Een slechte diagnose slaat vaak als een bom in, waarna je brein niet meer ontvankelijk is voor nieuwe informatie.

 

Daarbij zorgt het visualiseren van informatie dat mensen meer informatie opslaan. Daarnaast kan je in een video meer informatie in een kortere tijd verwerken in vergelijking met een folder.

 

De Mohs micrografische chirurgie kan nu aan het repertoire van uitlegvideo’s worden toegevoegd.

 

Op naar een toekomst waarin digitalisatie meer geïncorporeerd wordt in ons zorgsysteem. Een medische wereld waarin de gezondheidskloof tussen patiënt en zorgverlener niet meer bestaat.



De dermatoloog trekt met een naald verdovingsvloeistof op uit de ampul. Dit is noodzakelijk voor de Mohs-chirurgie
Verdoving mohs micrografische chirurgie bij de afdeling dermatologie


 

 

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page