top of page
Zoeken
  • Christiaan Vermaas

De opkomst van social media in de gezondheidszorg: een revolutie in de maak!

Hoeveel procent van de Nederlanders leest nog een krant voor het volgen van nieuws? Hoeveel van die informatie in een krant of informatiefolder wordt daadwerkelijk begrepen en goed geïnterpreteerd?


Uit onderzoek blijkt dat het aantal lezers van papieren dagbladen en kranten al jaren daalt. De opkomst van social media speelt hierin een grote rol. Zo’n 72% van alle Nederlanders gebruikt social media voor het volgen van nieuws volgens het recente onderzoeksrapport van Newcom. Veel van deze social media platformen zijn voornamelijk gericht op video.


De opkomst van social media betekent ook dat ziekenhuizen hun informatievoorziening meer dan ooit moeten afstemmen op de behoeften en verwachtingen van patiënten. Zeker in een tijd waarin de leesvaardigheid van de huidige generatie steeds verder achteruitgaat.


Als patiënten medische informatie uit patiëntenfolders niet goed begrijpen, kan dit leiden tot angst, onzekerheid en onnodige complicaties na een ingreep. Daarom is juiste interpretatie van informatie voor patiënten heel belangrijk om een goede beslissing te nemen over hun eigen gezondheid.


Zelf geloof ik in de kracht van visualisatie bij het overbrengen van informatie. Video’s grijpen namelijk niet alleen je aandacht, ze weten deze ook beter vast te houden. Omdat ze beweging, geluid en tekst kunnen combineren, kunnen video's veel informatie in een kleiner pakket stoppen. Er is onderzocht dat een video van één minuut meer zegt dan 1,8 miljoen woorden.


Onderzoek laat ook zien dat de kans op complicaties afneemt als patiënten via video’s worden geïnformeerd. Daarnaast verbeteren voorlichtingsvideo’s de therapietrouw en verkleinen de kans op heropname.


En het belangrijkste is dat patiënten zelf tevredener zijn wanneer ze via een video worden geïnformeerd over hun behandeling, want ze begrijpen de informatie beter en voelen zich meer betrokken bij hun zorgproces.


Al met al is het gebruik van video's in de gezondheidszorg een win-win situatie die leidt tot echte Shared Decision Making. Patiënten kunnen een beter onderbouwde keuze maken over hun eigen gezondheid en dokters kunnen zich focussen op het beantwoorden van gerichte vragen van de patiënt.


Bronnen:

- Internationale onderzoek Pisa in 77 landen naar de leesprestaties van jongeren

- Randomized trial of a video-based patient decision aid for bariatric surgery

- Review of Digitalized Patient Education in Cardiology: A Future Ahead?

- McQuivey’s Forrester study, How Video Will Take Over the World


40 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page