top of page
Zoeken
  • Christiaan Vermaas

De aanhouder wint!

Vorige week was een bijzondere week voor mij. Na lang doorzetten, niet opgeven bij de eerste hobbel en een dosis vertrouwen op een goede afloop heb ik de eerste video in een reeks patiënten voorlichtingsvideo's gemaakt samen met het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Dat de aanhouder uiteindelijk wint, zoals ik zo vaak al gehoord had, heb ik nu zelf kunnen ervaren. 


Al moet ik zeggen het ging niet zonder slag of stoot. Door bureaucratie en alle gesprekken daaraan voorafgaand heb ik meerdere malen bijna de handdoek in de ring willen gooien, maar ben ik blij dat ik toch heb doorgezet. Niet uit eigen belang, maar vanwege het geloof dat patiëntenvoorlichting in het belang is van de patiënt. 


Hoe fijn is het als je als patiënt minder spanningen hebt voorafgaand aan een procedure, de dokter meer tijd heeft om je tijdens het spreekuur gerust te stellen en jezelf beter ingelicht bent, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken over je eigen gezondheid. 


Ik gebruik niet vaak zakelijke termen, maar verwachtingsmanagement is in dit geval het sleutelwoord wat in mij opkomt. Het creëren van een reële verwachting leidt tot meer vertrouwen in de zorgverlener, een grotere patiënt tevredenheid en minder zorgen achteraf. Een win-win situatie voor zowel patiënt als zorgverlener. 


Het is jammer dat door de enorme gelaagdheid in ziekenhuizen goede initiatieven vaak lastig zijn om van de grond te krijgen. Daarbij speelt ook dat afdelingen verschillende belangen hebben en de neuzen niet altijd dezelfde kant opstaan. 


Ook hier is naar mijn mening goede communicatie de sleutel tot succes. De informatievoorziening richting patiënten is belangrijk, maar communicatie met collega’s onderling moet zeker niet vergeten worden. 

Ik ben daarom ook enorm blij dat het ETZ samen met mij het belang van goede patiëntenvoorlichting inziet en we tot een samenwerking zijn gekomen. Zonder het enthousiaste team van de afdeling cardiologie en communicatie had dit project niet mogelijk geweest.  


Nu komt nog het zware werk van het monteren van alle beelden, maar vergeleken met alle voorbereiding en tegenslagen, is dit een fluitje van een cent. 




44 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page