top of page
Zoeken
  • Christiaan Vermaas

Administratielast en onnozele neventaken gaan ten koste van goede patiëntenzorg

In mijn werk als arts loop ik ertegenaan dat een groot deel van mijn werkzaamheden bestaan uit administratieve taken. Door het chronisch personeelstekort staat de zorg continu onder druk en als gevolg daarvan wordt er bezuinigd in het contact en communicatie naar de patiënt toe.


In mijn werk merk ik dat daardoor patiënten met veel vragen het ziekenhuis verlaten en vaak vanuit onzekerheid terugkomen met deze vragen. Dit is tijdsintensief en onnodig als je het mij vraagt.


Zeker nu hèt recente Gupta rapport heeft laten zien dat dat personeelstekort de komende jaren alleen maar gaat toenemen, ben ik van mening dat zorgverleners die tijd veel efficiënter kunnen inzetten en dit probleem met automatisering van DBC coderingen en het uitbesteden van administratieve taken en daarbij echt kritisch te kijken naar de noodzakelijke administratie verbeterd kan worden.


Om zorgverleners te ondersteunen in de administratie en zorgdruk die overblijft, is er nog een grote rol weggelegd voor digitalisering en online communicatie in de zorg.


Met mijn bedrijf richt ik me met name op het laatste, waarbij ik patiëntenfolders vertaal naar videoformaat en uiteindelijk een betrouwbaar patiëntenportaal wil ontwikkelen waarbij patiënten ten allen tijde informatieve medische video’s on demand kunnen kijken op een voor hen uitgekozen moment. Hierin zie ik nog wel een rol weggelegd voor integratie van deze video’s in het EPD.


Onderzoek heeft laten zien dat completere informatievoorziening via folders leidt tot minder herhaalbezoeken in het ziekenhuis, betere medicatietrouw en een grotere patiënttevredenheid.


Nu geloof ik dat 1 beeld meer zegt dan 1000 woorden en de kracht van dit onderzoek nog eens extra onderstreept zal worden met begrijpelijke video’s.


Ken jij nog mensen met verstand van EPD’s of kennis op het gebied van ICT, laat dan gerust een reactie achter. Heb je zelf nog goede ideeën of input stuur me dan gerust een uitnodiging op LinkedIn.





22 weergaven0 opmerkingen

ความคิดเห็น


bottom of page